FACEBOOK stranica . . . . . . . Twitter . . . . . . YOUTUBE Kanal . . . . . . . B92 BLOG

12. 12. 2011.

Moguće proglašenje elementarne nepogode u Srbiji


Veliki izgledi da zbog vremenskih prilika, koje u poslednje vreme otežavaju odvijanje normalnog života u Srbiji, republička vlada proglasi stanje elementarne nepogode.


Građani Beograda, kao i seljaci iz unutrašnjosti, ne pamte ovakvo vreme u septembru u poslednjih godinu dana. Temperature apsolutno odgovaraju proseku za ovo doba godine. Često je sunčano, ali povremeno i nije. Ponekad je oblačno, ali kad-kad na nebu nema ni oblačka. Dogodi se da padne umerena količina kiše, a ima i vetra promenljivog pravca i jačine.

Međutim, najstariji stanovnici našeg glavnog grada, a i neki seljaci iz unutrašnjosti, kažu da se ovakvo stanje u septembru ponavlja iz godine u godinu, te da je proglašenje elementarne nepogode najmanje što bi država mogla da učini za svoje građanstvo. A, ako joj je zaista stalo do stanovnika svog glavnog grada, kao i svih sela u zemlji, vlada Republike Srbije trebalo bi da razmisli o uvođenju vanrednog stanja, čime bi njeno stanovništvo u potpunosti bilo zaštićeno od umerenog septembarskog vremena.

Doktor Vladimir Đukić, direktor Urgentnog Centra Kliničkog Centra Srbije, izjavio je za Njuz da ovakvo umereno vreme najteže podnose deca, tinejdžeri, mladi judi, ljudi u srednjim godinama, kao i starije osobe oba pola, te je apelovao na sve te kategorije stanovnika da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova.

Milan Dacić, direktor Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije, najavio je da će se ovakve tipične vremenske prilike za septembar zadržati do kraja meseca. On je, u ekskluzivnoj izjavi za Njuz, dodao da će od 1. oktobra vreme početi da se menja, tako da će postepeno poprimiti karakteristike tipične za naredni mesec, što praktično znači da će padavina biti vrlo često, osim u slučajevima kada neće biti uslova za kišu.

Građani Beograda, a i oni ostali, vrlo su uznemireni ovakvim pesimističkim prognozama, pa najavljuju protestne šetnje ulicama glavnog grada, kao i seoskim sokacima u svim većim selima u zemlji, sve dok Vlada Republike Srbije ne proglasi stanje elementarne nepogode na čitavoj teritoriji Beograda, kao i u ostalim selima u zemlji.

U slučaju da njihov zahtev bude ispunjen, sve škole, muzeji, pozorišta, oba bioskopa itd. neće raditi do daljnjeg, pa se građanima preporučuje da slobodno vreme, koga će imati na pretek, provode isključivo na Fejsu, u krugu svojih prijatelja.

==================================================================
==================================================================

Napisano za Njuz.net, septembra ove godine, ali nije objavljeno... :(

Nema komentara:

Objavi komentar