FACEBOOK stranica . . . . . . . Twitter . . . . . . YOUTUBE Kanal . . . . . . . B92 BLOG

30. 10. 2012.

SEĆANJE NA 1993-ćuOktobra 2012-e godine...

Posle večernje svirke, prošetao sam malo gradićem. Lepo mesto, 'ladno bi' pristao da živim u njemu... Svirao sam ovde davne 1993. godine (naravno, i još u nekoliko navrata, ali tada po prvi put). Bilo je letnje vreme, pa sam završavao dosta kasno. Posle svirke obavezno sendvič u obližnjem Fast Food-u, pa spavanje na železničkoj stanici. A, kada bi stiglo jutro i u čekaonici postajalo previše bučno, odlazio bih u obližnji šumarak i tamo nastavio. A, posle spavanja sam čitao. Poneo sam bio sa sobom gomilu počupanjih stranica iz raznih listova ("Duga", pre svih), znači sve članci koji su mi bili interesantni za čitanje. A, tako sam radio zbog težine. Pa, nisam mogao da nosim 15 brojeva tih listova sa sobom... zbog težine, jel' te... Inače, velika budala sam bio što nisam svirao i danju, već samo uveče. Jeste bilo leto, ali prolaznika uvek ima od 10 do 14 časova. Ali, ok... tih godina su uveče ljudi više šetali, a ne kao danas (uglavnom sede po kafićima), pa sam i tako, svirajući samo uveče, dobro zarađivao.
Mislim da je ovakav bio...
Posle svirke, na putu ka železničkoj stanici, prolazio sam pored jedne prodavnice automobila i divio se jednom malom Suzukijevom kombiju. Pitao sam se dal' ću i ja jednom da se 'skućim', ili ću večito po vozovima da vučem ranac, pojačalo i gitaru... U to vreme sam leti spavao u vreći, a kada nije bilo leto upao bih u neki jeftin hotel. Naravno, mnogo noći (ili dana), prespavao sam i u vozovima. Kasnije (1998.) sam počeo da koristim ćaletov "Stojadin", a Fiat Doblo' vozim od 2005. Jeste mnogo zgodnije ovako (nosim gomilu nekih stvari sa sobom: TV-DVD (više i ne, jer imam internet na telefonu), frižider, knjige, zalihe hrane i odeće, rezervne baterije itd.), ali moram da priznam da je mnogo zanimljivije bilo dok sam bio 'beskućnik'. Mislim, dešavale su se interesantne stvari, sretao sam raznorazne individue, 'pacijente' i tako to...

Dakle, prošetao sam do železničke. Nema više Suzukijeve prodavnice (tu je sada prodavnica kompjuterske opreme), dnevni boravak (šumarak u kome sam leškarao i čitao tokom dana) je prepravljen – tu je sad neki parkić. Sama stanica se i nije nešto izmenila u proteklih 19 godina: isti gvozdeni most za pešake u blizini, toalet na istom mestu, takođe i česma. Jedino u čekaonici nema više klupica. Sad su tamo neke gvozdene stolice sa naslonima za ruke. Njih sada, kao što sam onomad radio, ne bih mogao da zloupotrebim za spavanje.
Prošetao sam i centrom. Prodavnica brze hrane u kojoj sam jeo posle svirke je još uvek tamo, što i nije neobično, pošto je u blizini i autobuska stanica, pa uvek ima posla. Zapravo, ima ih više i modernizovane su, ali na jednoj stoji reklama da je počela sa radom pre 35 godina, pa pretpostavljam da je to ta 'moja'. Još radi i prodavnica diskova, što je mi neverovatno, s obzirom da smo u 2012. godini i da je ovo jedan mali grad.

Pitao me je neki lik pre godinu-dve na jednom forumu: "A, šta si ti radio 93-će, a?". Mislio je ono, da nisam možda negde ratovao.
Da, ta 1993-ća godina, kao i njih par pre i posle, bila je nesrećna za ex-YU narode, to je dobro poznata stvar. Ja lično nisam učestvovao u svim tim sranjima. Pola godine posle vojske ('skinuo' sam se septembra 1986.) sam bio na jednoj vojnoj vežbi i nakon toga ĆAO! Nisam više nikada obukao vojnu uniformu. A, zvao me je Sloba i na vežbe i u rat, nije da me nije zvao.

Al' nisam ga 'zarezivao'...

4 komentara:

  1. Znaci ipak je mnogo ljepse bez "krova nad glavom"?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja mislim da deseti put čitam ovu priču i možda ću je još koji put pročitati, ne znam što, ali me ovo tvoje prisjećanje pravo dojmilo :D

    OdgovoriIzbriši