FACEBOOK stranica . . . . . . . Twitter . . . . . . YOUTUBE Kanal . . . . . . . B92 BLOG

20. 01. 2016.

Čovek koji je zajeb'o smrt!


Ne mogu da kažem da sam bio fan David Bowie-a. Nikada nisam imao nijednu njegovu ploču, kasetu, CD, video snimak... Znam ga sa televizije i radija. Najdalje sećanje doseže do spota za pesmu "China girl" iz 1983. godine. (https://youtu.be/E_8IXx4tsus7)

Razlog zašto pišem ovaj post o njemu je to što me je fascinirao time što je u terminalnoj fazi borbe protiv raka snimao muziku i spotove, i tempirao da mu album bude objavljen baš u vreme kada on bude umirao.

Eto, pokazao je kako bolest i smrt mogu da izgube bitku protiv umetnosti. On je od svoje smrti napravio genijalno umetničko delo. Zaista impresivno!

Prekopavajući po YT ovih dana, naleteo sam na snimak iz jedne televizijske emisije. Oktobra 1999. godine, David Bowie je bio gost u šou programu Adriana Celentana, na Raiuno. Nakon što je izveo neku stvar, njih dvojica su seli i malo proćaskali. Postavljao mu je Adriano pitanja o borbi protiv gladi u svetu i tako tim nekim važnim stvarima, pa ga u jednom trenutku pita i "Kako zaustaviti ratove u svetu?". Bowie reče: "Ne znam, ali evo mogu da obećam da ja nikada neću povesti rat protiv bilo koga". Priključi mu se sa istim obećanjem i Celentano, rukovaše se u znak dogovora. Kao, eto za početak dvojica ih je koji nikada neće ratovati protiv bilo koga...

Evo video snimka iz te emisije: https://youtu.be/3OBpjQ1War8

E da.... I kada bi se svako od nas zavetovao da nikada neće započeti neki rat, niti ratovati protiv bilo kog drugog čoveka na Zemlji, šta onda? Šta bi se desilo?

Pa ništa. Samo mir...


Nema komentara:

Objavi komentar